Zastosowanie siatek wędliniarskich
Siatki wędliniarskie o to rodzaj osłonki, która utrzymuje mięso i kiełbasę razem podczas procesów peklowania, suszenia, wędzenia i gotowania. Rozciągliwe siatki wędliniarskie są idealne do suszenia i peklowania kiełbas zarówno o małej, jak i dużej średnicy, takich jak pepperoni, capicola, kiełbas, tradycyjnego salami, salami sopressata oraz mortadeli. Świetnie nadają się także do owijania różnego rodzaju szynek i kurczaków, szczególnie tych, które będą poddawane gotowaniu bądź wędzeniu.
Do czego służą siatki wędliniarskie? Nadają mięsu tradycyjny i doskonały kształt. Ponadto zostały zaprojektowane specjalnie tak, aby utrzymywać stały nacisk na mięso i kiełbasę w miarę jego kurczenia, co jest normalnym efektem obróbki termicznej. Dzięki temu możesz sobie oszczędzić kłopotów związanych z koniecznością zaciskania sznurka co jakiś czas wokół mięsa, które jest suszone, peklowane, grillowane, czy wędzone. Zazwyczaj siatki wędliniarskie dostępne są w gotowych rolkach, co ułatwia równomierne rozłożenie ich na gotowym wyrobie.

Siatki wędliniarskie mają różne kształty i rozmiary, a także są wykonane z różnego rodzaju materiałów, w tym poliestru, gumy, tworzyw sztucznych, bądź elastycznej bawełny. Jednak wszystkie z nich pełnią tę samą podstawową funkcję, pomagają utrzymać odpowiedni kształt produktu w procesie wybranej obróbki termicznej.
Siatki z poliestru i bawełny elastycznej są bardzo łatwe w użyciu i wszechstronne. Każdy z tych produktów pomoże Ci stworzyć wspaniale wyglądający produkt końcowy. Jakie są cechy i zalety siatek wędliniarskich? Przedstawiamy poniżej:
- Wszystkie materiały siatkowe są zatwierdzone do bezpośredniego kontaktu z żywnością.
- Konstrukcja gwarantuje równomierność dla idealnej siły trzymania.
- Nadają się do świeżego, peklowanego, wędzonego lub gotowanego mięsa i drobiu.
- Produkty są dostępne w szerokiej gamie rozmiarów i stylów.
- Elastyczna siatka może być poddana działaniu smaków dymu lub środków antyadhezyjnych.
- Elastyczna siatka zalecana jest do stosowania w przypadku wołowiny, szynki, wieprzowiny, drobiu i indyka.
Podsumowując, siatki wędliniarskie pozwalają na osiągnięcie idealnego połączenia tradycyjnego wyglądu produktu z optymalizacją produkcji. Poza tym ich zastosowanie umożliwia dokładną prezentację wyrobów mięsnych. Dzięki nim kiełbasy i szybki mogą mieć określony, powtarzalny kształt, co może stać się cechą charakterystyczną danego przedsiębiorstwa. Jest to również łatwy i niezabierający dużo czasu sposób do wykorzystania w procesie produkcyjnym.