Jakie torebki na pieczywo wybierać?

Kupując pieczywo, nie zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób zostało ono zapakowane i czy ma to wpływ na jego trwałość, zapach, czy smak. Jednak odpowiednie torebki na pieczywo mają istotny wpływ na wszystkie z tych cech. Należy więc wybierać papierowe, czy foliowe opakowania? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdują się w poniższym artykule.

Czym jest pieczywo?

chleby

Pieczywo to w skrócie wyroby piekarnicze, których podstawowymi składnikami jest mąka, woda i sól. O ich pulchności decydują dodatki, takie jak drożdże bądź zakwas. Natomiast o smaku przeważają przyprawy, nasiona i inne substancje smakowo-zapachowe. Bez wątpienia pieczywo jest głównym składnikiem diety ludzi na całym świecie. Spożywa się je na śniadania, obiady oraz kolacje. Stanowi doskonały dodatek do wielu dań.

W jakich warunkach przechowywać pieczywo?

Pieczywo wymaga odpowiedniego przechowywania. Przede wszystkim nie może ono znajdować się w pomieszczeniach o zbyt dużej wilgotności. Optymalna wilgotność względna dla pieczywa wynosi 60%, natomiast temperatura powinna wynosić od 8 - 10°C. Ponadto warto przechowywać je w pomieszczeniach zacienionych, gdzie dostępność światła jest ograniczona. Aby pieczywo jak najdłużej zachowało swoją trwałość, niezbędne są torebki, czy to foliowe, czy papierowe, które dodatkowo uchronią wyroby przed rozwojem bakterii. Torebki na pieczywo ułatwiają także ulatnianie się pary wodnej, której zgromadzenie może prowadzić do powstawania pleśni.

Jakie torebki na pieczywo wybierać?

Najlepiej, jeśli torebki na pieczywo wykonane są z materiałów naturalnych, takich jak np. len. Lniane woreczki doskonale chronią chleb, czy bułki przed działaniem mikroorganizmów, a także stopniowo uwalniają wilgoć. Jednak jeśli nie mamy dostępu do takich torebek, warto postawić na papierowe lub pergaminowe torebki na pieczywo, które dostępne są niemal w każdym sklepie. Wybór właściwego opakowania jest szczególnie ważny, jeśli chcemy zapakować gorące pieczywo. Nie należy wtedy stawiać na foliowe woreczki, które w połączeniu z parą stwarzają idealne środowisko do namnażania się bakterii.

Papierowe torebki na pieczywo sprawdzą się w przypadku, gdy chleb lub bułki, które kupujemy, zamierzamy spożyć w najbliższym czasie (1-2 dni). Jednak jeśli zależy nam, aby pieczywo zachowało swoją świeżość na dłużej, warto postawić na woreczki foliowe. Zabezpieczają one produkt przed zanieczyszczeniami oraz innymi aromatami. Dzięki temu pieczywo może być przechowywane w jednym pomieszczeniu z innymi produktami.

Pamiętajmy, aby nie przechowywać chleba w lodówce. Jest to jeden z najczęstszych błędów popełnianych przez ludzi, ponieważ myślimy, że niska temperatura sprawi, że pieczywo będzie dłużej świeże. Tak naprawdę powoduje ona, że wyroby twardnieją, a wysoka wilgotność przyczynia się do powstawania pleśni. Dużo lepszym wyborem jest magazynowanie pieczywa w zamrażarce.


źródła:
https://tripak.pl/oferta/worki-na-chleb/